Stijging geweld met WK

Geplaatst op: 13-11-2013

Het WK neemt weer plaats in de zomermaanden van 2014 in Brazilië en uit Brits onderzoek die de afgelopen WKS onder de loep  hebben genomen blijkt dat het huiselijk geweld stijgt tijdens dit evenement. Het onderzoek heeft wel alleen plaatsgevonden in het Engelse Lancashire, hieruit bleek dat het huiselijk geweld met 38% steeg op dagen dat het nationale team van Engeland een wedstrijd verloor.

Langer dan één dag

Met verlies steeg het huiselijk geweld niet alleen, ook wanneer er een gelijkspel of winst geboekt werd steeg het huiselijk geweld met 26%. Bij alleen de dag van de wedstrijd bleef het helaas niet want vaak bleef de stijging op 11% staan zelfs de dag na de wedstrijd. De toename was werd ook gerelateerd aan het moment van spelen, want het percentage steeg meer wanneer de wedstrijden gespeeld werden in het weekend.

Oorzaken

Het WK wordt vaak gezien als een groot feest, ook de Nederlanders gaan altijd massaal richting het gastland. Wanneer er gewonnen wordt, dan gaat het feest door maar wanneer er verloren wordt dan komt de teleurstelling en zal de agressiviteit toenemen. De gevallen zijn de laatste jaren enorm gestegen wat waarschijnlijk veroorzaakt worden door een aantal factoren. Een grote factor waardoor het huiselijk geweld stijgt is de periode waarin het evenement plaatsneemt want hierbij zijn de temperaturen vaak hoger en de alcoholconsumptie stijgt ook vaak in deze maanden. Ook gaat het testosterongehalte omhoog waarmee de agressie, mannelijkheid en rivaliteit enorm omhoog gaat. De discussie tussen partners is en blijft nog altijd om welk televisieprogramma er op moet, ook deze discussie neemt grotere vormen aan tijdens dit evenement.